Whisk(e)y-szótár

Pointer Pub - whiskey szótárWhisky vagy whiskey? Mindkét írásmód helyes, a napjainkban használt kereskedelmi nyelvezet a skót whisky és ír whiskey esetében tesz különbséget, de nem szabad megfeledkeznünk a kanadai és amerikai whisk(e)ykről sem. A világ különböző whisky- illetve whiskeyjeinek jellemzőit hat fő tényező határozza meg.

Ezek a következők: az alapanyagként felhasznált gabona fajtája, a lepárló-berendezés fajtája és a lepárlás módszere, a felhasznált víz minősége, az érleléshez használt hordó alapanyaga és minősége, az érlelés időtartama, az érlelés során a whisky/whiskeyvel érintkező levegő minősége.

Arra nincsen szabály, hogyan kell whiskyt inni. A skótok hagyományosan tisztán vagy vízzel fogyasztják, míg az amerikaiak inkább jéggel vagy szódával. Napjainkban spanyol és amerikai hatásra ismét terjed a whisky fogyasztása koktélokban, illetve long drinkekben elkeverve, például kólával, gyömbérrel, energiaitallal vagy akár dzsússzal. Manapság a whisk(e)yk számos fajtája található meg a vendéglátóhelyek kínálatában, szótárunkban pedig az itthon kevésbé ismert típusok is szerepelnek.

Irish whiskey: Különféle gabonákból, de főleg árpából, háromszori lepárlással készített whiskey. A három lepárlás miatt íze lágyabb, mint a skót whiskyé.

Blended whiskey: Bourbon és semleges (természetes) szesz keveréke az USA-ban.

Bourbon whiskey: Amerikai whiskey, amely legalább 51 százalékban kukoricából készül. A név eredete a Kentucky állambeli Bourbon megye, amely a gyártás fő központja, az USA bourbongyártásának több mint a fele itt történik. A Bourbon whiskeyt új tölgyfahordókban érlelik minimum kettő, jellemzően négy évig.

Corn whiskey: Ha a bourbon gyártásához használt kukorica mennyisége meghaladja a 80 százalékot, akkor a corn whiskey, vagyis a kukoricawhiskey elnevezés is felkerülhet a címkére.

Tennessee whiskey: Az USA Tennessee államában készített Bourbon whiskey, amelyet faszénen szűrnek át.

Straight whiskey: Egy szeszfőzdéből származó, keveretlen whiskey, de az USA-ban szokták így bevezni a hígítatlan whiskeyt is.

Rye whiskey: Amerikai whiskey, amely legalább 51 százalékban rozsból készül.

Whisky

Single grain whisky: Egy szeszfőzdéből származó, malátázatlan gabonából (általában búzából, kukoricából vagy árpából), ún. folyamatos lepárlóval készített whisky.

Pointer Pub - whiskey szótár 2Blended whisky: Kevert whisky, a legelterjedtebb a skót whiskyfajták közül. Nagyjából a 19. század vége óta készítik, általában 40% maláta és 60% grain whisky keveréke, azonban egy-egy blend akár 50-60 lepárlóból származó whiskyből is készülhet. A keverésre az elmélet szerint azért van szükség, mert a jóval semlegesebb grain whisky lágyítja a nagyon markáns, karakteresen füstös malátawhisky ízeit, ezáltal közelítve a közízléshez, valamint a keveréssel ki lehet egyenlíteni az egymást követő évjáratok közötti minimális eltéréseket – vagyis biztosítani az állandó, megszokott minőséget. A bekevert whiskyt palackozás előtt legalább 3-5 évig tölgyfahordókban érlelik, azonban vannak ennél lényegesen hosszabb ideig érlelt keverékek is. A skótok általában használt sherrys vagy bourbonos hordókban érlelik a scotchot.

Scotch: A scotch elnevezés alatt a Skóciában termesztett gabonából Skóciában lepárolt és legalább három évig érlelt blended whiskyt értik.

Single malt: Egy szeszfőzdéből származó, hagyományos réz lepárlóüstökkel (pot still) készített malátawhisky. Legjelentősebb termelőterületei: Speyside, Highland, Lowland, Islay.

Single cask (single barrel) whisky: Egy szeszfőzdéből, egy lepárlásból származó, egy hordóban érlelt whisky. Egy hordóból maximum 300 palack whiskyt palackoznak.

Watted malt: Ugyanabból a lepárlóüzemből származó, de eltérő korú, vagy különböző szeszfőzdékből való, de minden esetben kizárólag malátawhiskyk keveréke.

Organic whisk(e)y: Nem valódi whisk(e)y-kategória, a legújabb trendek szülötte. Azoknak az italoknak a címkéin tüntetik fel ezt a feliratot, amelyekben a felhasznált gabona termesztéséhez semmiféle növényvédő szert vagy műtrágyát nem használtak.


rendkivüli és heti akciók!


események
Bajnokok Ligája

BL napokon is irány a Pointer Pub! Hatalmas kivetítőn nézheted a mérkőzéseket, miközben kedvenc sörödet is ihatod!

POINTER PUB -
Margit krt.

Cimkék

egy sör nem sör! próbáld ki csapolt söreinket!
Ismerd meg a Pointer Pub söreit!
A ház sörét ki ne hagyd!
Elérhetőségeink
Pointer Pub & Restaurant – Váci u.   1052 Budapest Váci u. 33.
Tel: (+36)20 524 4862
Tel: (+36) 30 678 1685
Nyitva h-cs 11h – 02h, p-v: 9h-02h, vagy kicsit tovább
Konyha 23:45-ig.
Pointer Pub & Restaurant – Kecskeméti u.
1053 Budapest Kecskeméti u. 15.
Tel: (+36) 1 796 2611 (+36) 30 678 1685
Nyitva minden nap 11:00-02:00, vagy kicsit tovább

Pointer Pub – Teréz krt.
1066 Budapest  Teréz krt. 34.
Tel: (+36) 1 607 6194 (+36) 20 949 0819
Nyitva:
h-cs: 10:00-02:00, vagy kicsit tovább
p-sz: 10:00-04:00, vagy kicsit tovább
v: 12:00-02:00, vagy kicsit tovább
Pointer Pub – József krt. (Új!!)
1088 Budapest  József krt. 15.
Tel: (+36)1 614 6733
Nyitva:
h-szo: 10:00-02:00
v: 12:00-02:00
Pointer Pub – Margit krt.
1027 Budapest, Margit krt. 56.
(+36) 30 305 9348
Nyitva minden nap 14:00-02:00, vagy kicsit tovább
Pointer Pub – Madách tér
1075 Budapest, Madách tér 5.
(+36) 30 3059 348
Nyitva: h – p 12h – 02h vagy tovább
sz – v 14h – 02h vagy tovább