Az ősi ale

Pointer Pub - az ősi AleA söripari terminológiában ale-eknek az angol típusú, felsőerjesztésű söröket szokás nevezni. Fontos azonban megjegyezni, hogy ale típusú söröket nem csak a brit szigeteken főznek, hanem szerte a világban sokfelé – kivéve talán Magyarországot.

A világban főzött söröknek csak mintegy a 10 százalékát teszik ki a felsőerjesztésű sörök, és ráadásul ezek nem is mindegyike ale (például a búzasörök).

Az „őshazában”, Britanniában készített söröknek viszont még mindig nagyjából a harmada ez a sörféleség, amely némileg más technológiával és másfajta élesztővel készül, mint az alsóerjesztésű lágersörök. Készítésük sokkal közelebb áll a kézműves, mint a nagyipari technológiához. Épp ezért előállításuk költségesebb, több törődést igényelnek mind a sörfőzőtől, mind a csapostól – cserébe viszont fantasztikus ízgazdagsággal ajándékoznak meg.

A hagyományos vagy „igazi” csapolt ale (real ale) a mai napig is csak a sörfőzde közelében levő pubokban kapható, mivel ezeknek a söröknek az eltarthatósága igen rövid, mindössze 7-8 nap, miközben napról napra változik az ízük. Ez adja a varázsát, emiatt van oly sok rajongója. (Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy ma már vannak pasztőrözött ale-ek is, amelyek jóval tovább eltarthatók, de az ortodox ale-hívők ezt elutasítják.)

A real ale másik sajátossága, hogy nem szén-dioxiddal nyomják ki a hordóból, hanem kézi pumpával pumpálják fel a pincéből. Soha nem hűtik túl, és habot is csak minimálisat produkálnak a pintes korsó tetejére.

A pubokban csapolt ale-ek viszonylag alacsony alkoholtartalmúak (3,6-4,8%), mert ebből lehet sokat meginni társalgás, újságolvasás közben.

Egészen más a helyzet a palackozott ale-ek esetében: a kommersz ale-ek mellett itt már jelentősebb szerepet kapnak az erősebb, speciális főzetek, amelyekből egy-egy sörfőzde általában többfélét is készít. Az old ale, strong ale vagy egyenesen barley wine-nak, vagyis árpabornak nevezett itókák alkoholtartalma nem ritkán meghaladja a 7 százalékot, de akad 11,7 százalék alkoholtartalmú „sör” is (Thomas Hardy’s Ale).

Szót kell még ejtenünk a belga ale-ekről is, mivel ezeknek több képviselőjével is találkozhatunk itthon, Magyarországon. A belga ale-ek – az angol rokonokkal ellentétben – szinte mindig kimagaslóan nagy alkoholtartalmúak, ezért sokkal inkább ajánlhatók ételekhez (ételekbe) vagy desszertként, mint társasági italnak.


rendkivüli és heti akciók!


események
Bajnokok Ligája

BL napokon is irány a Pointer Pub! Hatalmas kivetítőn nézheted a mérkőzéseket, miközben kedvenc sörödet is ihatod!

POINTER PUB -
Margit krt.

Cimkék

egy sör nem sör! próbáld ki csapolt söreinket!
Ismerd meg a Pointer Pub söreit!
A ház sörét ki ne hagyd!
Elérhetőségeink
Pointer Pub & Restaurant – Váci u.   1052 Budapest Váci u. 33.
Tel: (+36)20 524 4862
Tel: (+36) 30 678 1685
Nyitva h-cs 11h – 02h, p-v: 9h-02h, vagy kicsit tovább
Konyha 23:45-ig.
Pointer Pub & Restaurant – Kecskeméti u.
1053 Budapest Kecskeméti u. 15.
Tel: (+36) 1 796 2611 (+36) 30 678 1685
Nyitva minden nap 11:00-02:00, vagy kicsit tovább

Pointer Pub – Teréz krt.
1066 Budapest  Teréz krt. 34.
Tel: (+36) 1 607 6194 (+36) 20 949 0819
Nyitva:
h-cs: 10:00-02:00, vagy kicsit tovább
p-sz: 10:00-04:00, vagy kicsit tovább
v: 12:00-02:00, vagy kicsit tovább
Pointer Pub – József krt. (Új!!)
1088 Budapest  József krt. 15.
Tel: (+36)1 614 6733
Nyitva:
h-szo: 10:00-02:00
v: 12:00-02:00
Pointer Pub – Margit krt.
1027 Budapest, Margit krt. 56.
(+36) 30 305 9348
Nyitva minden nap 14:00-02:00, vagy kicsit tovább
Pointer Pub – Madách tér
1075 Budapest, Madách tér 5.
(+36) 30 3059 348
Nyitva: h – p 12h – 02h vagy tovább
sz – v 14h – 02h vagy tovább